четверг, 24 марта 2016 г.

24 марта Всемирный день борьбы с туберкулёзом

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом.


Історія цієї пам'ятної дати бере початок у 1993 році, коли рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я туберкульоз був визнаний глобальною надзвичайною ситуацією, а день відкриття німецьким лікарем і бактеріологом Робертом Кохом збудника туберкульозу (24 березня 1882 року) проголошений Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.
Метою Всесвітнього дня є поінформувати про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людей і дати усім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можливо і потрібно..


Туберкульоз – інфекційне захворювання людини, тварин, риб, яке викликається бактерією туберкульозу (паличкою Коха).
Джерело інфекції – хвора людина (на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу. Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи людського організму..
Туберкульоз донині вважається однією з головних причин високої смертності в усьому світі. Більшість летальних випадків відбувається у країнах, де профілактика небезпечного захворювання до цих пір знаходиться на дуже низькому рівні. Боротьба із захворюванням не обмежується щорічним святкуванням. У 2006 році був розроблений Глобальний план боротьби з туберкульозом, метою якого є скорочення смертності від легеневого захворювання в 2 рази..
Лікування складне і вимагає прийому декількох видів антибіотиків протягом тривалого часу. Соціальні контакти хворого також перевіряють і, за необхідності, лікують. Стійкість до антибіотиків є проблемою, що стає все більш серйозною у випадку мультирезистентного туберкульозу. Для попередження туберкульозу потрібно перевіряти людей на наявність хвороби та проводити вакцинацію за допомогою вакцини з бацилою Кальметта–Герена..

Симптоми туберкульозу.

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в легені, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання і в неї спостерігається:

- кашель, що триває понад 2-3 тижні;

- рясне потовиділення вночі;

- слабкість;

- безпричинна втрата ваги;

- підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень.

В деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітині, задишка.

Будьте на сторожі свого здоров’я та здоров’я свої дітей та близьких!

Туберкульоз виліковний! Тому, за наявності хоча б декількох із перерахованих симптомів, Ви маєте звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.

Комментариев нет:

Отправить комментарий